På några månader har vardagen i arbetslivet förändras radikalt för de flesta av oss. Färre resor till möten, färre fysiska träffar och mindre småprat. Många talar om en känsla av att ha blivit effektivare. Men många säger sig också bli tröttare.

Det finns anledning att stanna upp och fundera över det här. Att arbetsuppgifter som kräver fokus och enskildhet hanteras effektivare när vi jobbar hemma och på distans har  lärt oss att se mer positivt på hemarbete. Men ju längre tiden går desto mer inser vi att både vi själva och verksamheten behöver annat också. Mycket händer när vi ses mer förutsättningslöst och pratar med varandra. Där fysiska möten ger energi kan digitala möten i värsta fall dränera oss på kraft.  De kreativa samtalen som väcker nya tankar riskerar utebli.

Walk and talk, en promenad piggar upp

Säkert är det fler än jag som sitter många långa timmar i zoommöten. Det ena mötet avlöser det andra, ibland  utan pauser och i värsta fall blir man dessutom inbjuden till lunchmöte på zoom som ligger kloss i kloss med de andra mötena. Samtidigt märks att många arrangörer förstått och utvecklat mötena till det bättre. Kortare möte, pauser inlagda och med avbrott för diskussion i mindre grupper, varierande arbetsformer och med  tydliga instruktioner om att deltagarna ska stänga av ljudet (och sätta på det när vi ska prata) och hur de förväntas ”räcka upp handen”.

Om ett lagom format för fysiskt möte är maximalt en timme utan paus skulle jag säga en halvtimme för digitala möten. Vår hjärna orkar inte mer. Några råd till er alla: Lägg in pauser mellan möten och även under längre möten. Ta en promenad, hämta luft och se till att se andra miljöer och träffa människor. Och ett tips:  Sitt upp, inga möten liggande i soffan. Här talar jag av egen erfarenhet för  risken finns att du somnar (förhoppningsvis med bilden avstängd).

Låt oss utveckla det positiva med det digitala arbetslivet, och komplettera med sådant som ger energi och nya tankar.