En dag på jobbet som rektor på Uppsala universitet kan vara varierande och idag har det verkligen varit så. Nu ska jag alldeles strax gå till V-dala och ha middag med veckans panelister som är här för Kof17. Andra veckan pågår för fullt med 9 nya paneler och 66 experter från 13 länder.

I morse på veckans sedvanliga rektorssammanträde fattade jag beslut om årets pedagogiska pristagare. Ge er till tåls, pressmeddelandet kommer imorgon och då blir det officiellt vilka de är. Jag tog även beslut om stöd från rektors strategiska medel till Uppsala Antibiotic Center, därför var det extra kul att läsa i dagens UNT om elever som gjort en tidning Resistens om just antibiotikaresistens. Planen för jämställdhetsintegrering beslutades också med följande insatsområden:

  1. Kompetensutveckling på chefsnivå
  2. Innehåll och utformning av utbildningar
  3. Universitetsgemensamma styrdokument
  4. Rekrytering och kompetensförsörjning
  5. Intern resursfördelning

Därefter bar det av till Ångström och invigning av SwedNess, en forskarskola inom neutronspridning med stöd från SSF. Uppsala universitet är koordinator men det är ett samarbete med KTH, CTH, Linköpings universitet, Lunds universitet och Stockholms universitet. Tjugo doktorander kommer att rekryteras och detta är för att bygga upp kompetens inom Sverige för ESS, European Spallation Source. Bra och viktigt att vi kan samarbeta kring denna forskarskola och tack till SSF!

Nästa anhalt var Gustavianum där NCK, Nationellt Centrum för Kvinnofrid, lanserade rapporten om Uppsalamodellen där samspel mellan forskning, utbildning och kliniskt arbete ger utsatta kvinnor stöd och den hjälp de behöver.

 

Med kort varsel hade vi fått besked om att Sydafrikas tidigare president Thabo Mbeki kom på besök idag, det gick att få in en halvtimmes samtal på eftermiddagen innan jag fortsatte till Drivhusets årsmöte. Det finns ingen chans att vara uttråkad på det här jobbet, tvärtom, varje dag är fylld med intressanta möten och samtal och jag blir ständigt fylld av beundran och respekt för det arbete och engagemang som finns inom vårt universitet. Det är lätt att vara en stolt rektor.