Förra året utfärdades 5893 examensbevis till studenter som var redo att ge sig ut i arbetslivet. Genom dem bidrar Uppsala universitet till arbetsmarknader och samhällsutveckling i hela världen. För alumnerna arbetar ju inte bara i Sverige efter examen. Alumnnätverket skapade vi eftersom vi saknade ett bra sätt att hålla kontakten med våra tidigare studenter. Hela vår verksamhet växer och exemplen på hur alumners kunskaper och erfarenheter kan berika vår verksamhet är många. Idag, när universitetet bjuder in till alumnträffar märker vi att våra studenter och vänner finns och verkar runt hela vår planet. Det är ett tydligt bevis på att det vi gör är viktigt och håller god kvalitet. Många av våra alumner hör av sig och frågar hur de kan hjälpa universitetet. Ett gammalt ordspråk lyder: Kaka söker maka. Den som läst här vet vad en Uppsalastudent går för och kan hjälpa till att öppna dörrar för nästa generation. Alumnerna inspirerar och är förebilder för våra studenter som också har nytta av ett stort kontaktnät. Det kan vara avgörande för att få komma in på arbetsmarknaden. Idag har vi 21 510 medlemmar i universitetets alumnnätverk och fler tillkommer hela tiden. Kontakten med våra alumner är alltid viktig

En av våra alumner besökte oss i onsdags – Niklas Zennström till universitetet. Han var här för att delta i avtackningen av professor Doreen Stabinsky som under ett år verkat vid Cemus som professor i klimatledarskap. Hennes insats har betytt mycket för universitetet och för studenterna. Vi är tacksamma för professor Stabinskys arbete och stolta över att kunna välkomna en efterföljare – professor Kevin Anderson. Professuren har blivit möjlig genom en donation från stiftelsen Zennström Philantropies.

kevin doreen

Avtackningen och välkomnandet ägde rum på GEO-centrum. Tillsammans cyklade vi därifrån till Upplands nation för en gemensam lunch. Som avslutning av dagen ledde ERGO:s chefsredaktör Sara Borsiin ett engagerande och personligt samtal med Niklas Zennström. Han uppmanade de många studenterna på plats att starta företag redan under studietiden och gav praktiska råd. Siegbahnsalen på Ångström var fullsatt och många följde dessutom samtalet via webben. Det var en givande och viktig dag för universitetet och ett fantastiskt exempel på vad en engagerad alumn kan betyda för vårt universitet.

saraoch niklas