Igår inleddes första dagen på höstterminen med besök av FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan och FN:s nuvarande vice generalsekreterare Jan Eliasson. De talade inför en fullsatt aula om FN:s roll med utgångspunkt i sina egna erfarenheter och dagens utmaningar. Efteråt följde en frågestund som avslutades med kommentarer från Hans Corell, FN:s rättschef under Annans tid. Seminariet direktsändes på webb-TV, där det fick rekordmånga tittare.

Innan seminariet lade Jan Eliasson och Kofi Annan ned en krans vid Dag Hammarskjölds grav på Uppsala gamla kyrkogård, i närvaro av bland andra kronprinsessan Victoria och landshövding Peter Egardt.

 

 
Foto: Jim Elfström

Det var en inspirerande diskussion där många kloka tankar togs upp, och det är mycket glädjande att intresset för dessa viktiga frågor är så stort bland våra studenter. Vilken fantastisk start på terminen!